Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Емил Томов


Анотация

Въпрос

по прилагането на чл. 236, ал. 2 ГПК е ясен. Касационната жалба се оспорва и по същество, претендират се разноски.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд, ІІІ г. о намира, че не е налице основание за допускане до касационно обжалване.

Първият въпрос в изложението е доказателствен и за да го формулира в првия му аспект, защитата го свързва с оспорване на правно разрешение, каквото въззивният акт не е давал. Въззивният съд не е приемал, че сумата която ищецът си иска обратно следва да бъде му бъде присъдена защото така е договорано в клауза от предварителния договор, а тъй като в т. 2 от договора е засвидетелствано от ответницата, че е получила посочената с иска парична сума от продавача, като цена. Договорът е правопораждащ факт за правата и задълженията между страните в облигационната им връзка и се доказва с обективиране във формата, която законът изисква за него. Когато е сключен в писмена форма, договорът може да съдържа свидетелстващи изявления на страните за факти включително получено ли е нещо от насрещната страна което в случая на разваляне на договора ще подлежи на връщане. Страните не договарят по отразения факт, те го засвидетелстват. Свидетелстващи изявления касателно плащането и получаването на част от цената са от значение за изпълнението на паричното задължение на купувача, служат и за доказването му чрез действие и могат да се опровергават в

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определение по (предстои добавяне)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация