Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Ерик Василев


Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение, като констатира, че молбата за изменение на определението в частта за разноските е подадена в срока по чл. 248, ал. 1 ГПК, я намира за процесуално допустима.

От данните по делото е видно, че от ответника по касационната жалба са поискани да бъдат присъдени сторените разноски за адвокатско възнаграждение, съобразно приложения договор за правна защита и съдействие от 12.04.2022 г., списък и платежно нареждане от 20.04.2022 г. С определение №******[/aam]******г. по гр. д. №******[/aam]******г., ВКС, IV г. о., не е допуснал касационно обжалване на решението по в. гр. д. №******г. на Окръжен съд Варна, като е присъдил разноски в размер на 2100 лева в тежест на Т. Д. Т.. С оглед направеното възражение за прекомерност на присъденото адвокатско възнаграждение по чл. 78, ал. 5 ГПК, съдът приема следното:

Размерът на отговорността за разноските се изчислява на база материалния интерес по делото, който в случая съответства на цената на иска. Правната защита и съдействие от процесуалния представител на ответника се изразява в изготвяне на писмен отговор на касационната жалба, без явяването му в открито заседание, поради което адвокатското възнаграждение, изчислено съобразно чл. 7, ал. 2, т. 4, вр. с чл. 9,

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 248 ал. 2 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация