Годишен абонамент с 20% отстъпка! За всички потребители от 19.02 до 29.02.2024 г., включително.

Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2021

докладвано от съдия Бонка Йонкова


Анотация

Въпрос

„за недействителността, поради накърняване на добрите нрави, на уговорена между търговци компесаторна неустойка за пълно неизпълнение и съпътстващите го въпроси „Съставлява ли нарушение на добрите нрави фактът, че размерът на дължимата неустойка надхвърля размера на претендираните от кредитора вреди или размера на насрещната престация по договора; Допустимо ли е действителността на една договорна клауза, респ. нищожността й, да се преценява не към момента на постигане на съгласие между договарящите, а с оглед на последващите им действия при изпълнение или неизпълнение на договора или с оглед на договорености с трети лица („Т. М.“)“. Противоречие със задължителната практика на ВКС, формирана с Тълкувателно решение №5/12.12.2016 г. по тълк. д. №5/2014 г. на ОСГТК на ВКС и с практиката в решение №16/07.022018 г. по гр. д. №1438/2017 г. на ВКС, ІV г. о., се твърди и по отношение на сочения като значим за изхода на делото втори материалноправен въпрос „за недействителността по чл. 40 ЗЗД на договор, сключен от пълномощник при сговаряне между пълномощника и третото лице във вреда на представлявания“ и съпътстващите го въпроси „Фактът на договаряне от представителя и третото лице на компесаторна неустойка при неизпълнение съставлява ли само по себе си увреждане на представлявания към момента на сключване на договора или „увреждането“ на представлявания настъпва впоследствие като последица от неговото собствено неизпълнение, което изключва изпълнен фактически състав по чл. 40 ЗЗД; Съставлява ли косвено доказателство за недобросъвестността на представителя фактът, че той не е уведомил представлявания за искането на насрещната страна за включване на клаузи за неустойка и за сключения договор; Приетата от съда недобросъвестност на представителя и третото лице относно увреждането на представлявания следва ли да бъде пълно доказана, макар и с косвени доказателства, или може да почива на предположения“.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на деветнадесети октомври през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ЙОНКОВА

ИВО ДИМИТРОВ

изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. №******[/aam]******година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Грин Инвест“ ООД със седалище в [населено място] – чрез адв. Е. Б. от АК Пловдив, срещу решение №******[/aam]******г., постановено по в. т. д. №******[/aam]******г. на Апелативен съд – Пловдив. С посоченото решение е потвърдено решение №******[/aam]******г. по т. д. №******[/aam]******г. на Окръжен съд – Пловдив, с което е отхвърлен предявеният от „Грин Инвест“ ЕООД против „Хера Агро“ ЕООД иск с правно основание чл. 92, ал. 1 ЗЗД за заплащане на сумата 154 273.58 лв., претендирана като неустойка за неизпълнение на задължението на „Хера Агро“ ЕООД като наемодател ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право