Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

е свързан с довода за недопустимост и не е обуславящ поради изложеното по-горе за приложението на т. 5 ТР №******г.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 12.10.2022 година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Зоя Атанасова

ЧЛЕНОВЕ: Владимир Йорданов

Димитър Димитров

разгледа докладваното от съдия Йорданов

гр. дело №******г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано e по касационна жалба на Г. И. С. срещу въззивно решение от 14.10.2021 г. по в. гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решението на Благоевградски окръжен съд, с което искът на Г. И. С. срещу Прокуратурата на Република България с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ е отхвърлен за разликата над 10 000 лева до 50 000 лева и с което след отмяна на решението на Благоевградски окръжен съд в частта, с която искът е уважен за разликата над 1 000 лева до 10 000 лева, е постановено друго, с което искът е отхвърлен и за тази разлика.

Ответникът по касационната жалба Прокуратурата на Република България (нататък и ПРБ) не е подал писмен отговор.

Касационната жалба е допустима, тъй като е подадена в установения срок от страна по делото срещу въззивно решение, което подлежи на касационно обжалване и е редовна.

За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел от правна страна следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ с искане за присъждане на обезщетение за претърпени от ищеца неимуществени вреди, вследствие на незаконно обвинение.

Въззивният съд е приел, че са налице предпоставките за ангажиране на отговорността на държавата по чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ: установено е, че на ищеца е било повдигнато обвинение в извършване на престъпление по чл. 294, ал. 4 НК – лично укривателство, извършено от полицейски орган: с цел да осуети наказателно преследване на лице, което е управлявало лек автомобил след употреба на алкохол след като е било вече осъждано за престъпление по чл. 343, ал. 1 НК. Обвиняемият, облечен в полицейската си униформа, е представил за медицинско изследване друго лице, което не е употребило алкохол. Производството е било прекратено с постановление на прокуратурата, с което е било прието, че действията на С. са били неправомерни и в нарушение на служебните му задължения, но не са събрани доказателства, че обвиняемият е знаел за предишно осъждане на лицето.

Със заповед на директора на ОДМВР С. е бил уволнен за същите действия, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: IV-то отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?