Годишен абонамент с 20% отстъпка! За всички потребители от 19.02 до 29.02.2024 г., включително.

Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Таня Орешарова


Анотация

Въпрос

1/. Съставлява ли съществено изменение на обстоятелствата, обстоятелството, че първоначално определените мерки за упражняване на родителските права със спогодба по гр. д. №800/2019 г. по описа на РС-Несебър не са изпълнени и детето е установено трайно в семейната среда на бащата, в която се чувства спокойно и сигурно и майката не може да вземе детето при нея, поради нежеланието на самото дете да отиде да живее при нея? 2/. Когато в производството по чл. 59, ал. 9 СК се установи изменение на обстоятелствата, изразяващо се в развил се у детето синдром на родителско отчуждение спрямо родителя, комуто е предоставено упражняването на родителските права, следва ли преценката на съда относно ефективността на действащите мерки да се извършва с оглед преодоляване на отчуждението, респективно следва ли съдът и служебно да постанови мерки, насочени към неговото преодоляване? 3/. Може ли да се иска на основание чл. 253 ГПК отмяна на определение, постановено в открито съдебно заседание, проведено на 15.02.2021 г., с което въззивният съд приключва събирането на доказателствата и дава ход на устните състезания и възобновяване на съдебното дирене, в случай че след приключване на съдебното дирене настъпят нови обстоятелства, щом те са във връзка с интереса на детето? Касаторът сочи, че по първия въпрос въззивният съд се е произнесъл в противоречие с т. V, вр. с т. II от Постановление №1/12.11.1974 г. на Пленума на Върховния съд и с решение №331 от 01.11.2013 г. по гр. д. №2181/2013 г., IV г. о., по втория въпрос – в противоречие с решение №109 от 18.06.2020 г. по гр. д. №2855/2019 г., IV г. о., а по третия въпрос – в противоречие с решение №526 от 06.03.2013 г. по гр. д. 248/2012 г., IV г. о. Поради това касаторът моли касационното обжалване да бъде допуснато на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК. Евентуално касаторът сочи, че въззивното решение е очевидно неправилно – основание за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 2, предл. трето.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният касационен съд на Република България, IІІ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на седми декември две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

ТАНЯ ОРЕШАРОВА

разгледа докладваното от съдия Орешарова гр. д. №******[/aam]******г., намира следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на М. Н. С. срещу решение №******[/aam]******г., постановено по в. гр. д. №******[/aam]******г. по описа на Окръжен съд – Бургас, с което е потвърдено решение №******[/aam]******г., постановено по гр. д. №******[/aam]******г. на Районен съд – Несебър, с което са отхвърлени предявените от касатора против И. В. В. искове по чл. 59, ал. 9 СК за изменение на сключената между страните спогодба, одобрена по гр. д. №800/2019 г. по описа на Районен съд – Несебър, относно детето М. М. С., като родителските права по отношение на детето да бъдат предоставени на бащата; определен режим на лични контакти между ...

Модул "ГПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "ГПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни актове на Върховния касационен съд, Гpaждaнcĸa и Tъpгoвcĸa ĸoлeгии с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "ГПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Пособия

Следете за обновления Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "погасяване на право на строеж по давност", въведете само "погасяване право строеж давност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по гр. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Newsletter Form (#1)

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за безплатния ни информационен ни бюлетин Dictum Pro Bono, за да получавате актуална информация за практиката на Върховния касационен съд по граждански и търговски дела


Българското прецедентно право