Анотация

Въпрос

За задължението на въззивния съд, при определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди от водено незаконно наказателно производство, да извърши преценка на всички установени по делото, релевантни и обективно съществуващи конкретни обстоятелства, както и на тяхното значение като критерии за точното прилагане на принципа за справедливост.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в открито заседание на двадесет и трети януари през две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков, Десислава Попколева

с участието на секретаря Даниела Цветкова,

като разгледа докладваното от съдия Попколева гр. дело №******год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. по касационна жалба на Прокуратура на Република България и по насрещна касационна жалба на Д. Б. И., е допуснато касационно обжалване на решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Окръжен съд Плевен, с което след частична отмяна на решение №******г. по гр. д. №1636/2021 г. на Плевенски районен съд, предявеният от Д. Б. И. против Прокуратура на Република България иск с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ е уважен до размера от 15 000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на незаконно обвинение в престъпление по чл. 283а, ал. 1 НК, предл. трето вр. чл. 282, ал. 1 НК, по което е оправдана с влязла в сила присъда по нохд №1064/2018 г. по описа на Районен съд Плевен, ведно със

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация