Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Теодора ГроздеваКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

се сочи противоречие на обжалваното решение с решение №697 от 31.05.2011 г. по гр. д.№1251/2009 г. на ВКС, ГК, I г. о., решение №81 от 04.05.2015 г. по гр. д.№5534/2014 г. на ВКС, ГК, III г. о., решение №230 от 10.11.2011 г. по гр. д.№307/2011 г. на ВКС, ГК, II г. о. и решение №21 от 10.02.2014 г. по гр. д.№4411/2013 г. на ВКС, ГК, II г. о.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Гражданска колегия, състав на първо гражданско отделение в закрито съдебно заседание на седми декември две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА ЧЛЕНОВЕ: ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА

МИЛЕНА ДАСКАЛОВА

като изслуша докладваното от съдия Т. Гроздева гр. д.№******г. приема следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК във връзка с чл. 280 ГПК.

Образувано е по касационни жалби на Д. М. Б., Д. П. Ш. и Д. Ц. Ш. срещу решение №******г. по в. гр. д.№******г. на Софийския градски съд, ГО, II-А въззивен състав.

Ответницата по делото Д. М. Б. обжалва решението в частта му, с която е отменено частично решение №******г. по гр. д.№******г. на Софийския районен съд, III ГО, 140 състав и вместо него е постановено решение за осъждане на Д. М. Б. да заплати на Д. П. Ш. и Д. Ц. Ш. на основание чл. 45 ЗЗД следните суми:

- по 3 673,95 лв. на всеки един от ищците, представляващи обезщетение за имуществени вреди, причинени в жилището им, намиращо се на първия жилищен етаж от жилищна сграда, находяща се в [населено място], [улица], в резултат на строителство, извършено от ответницата през 2018 г. върху покрива на жилището, изразяващо се в полагане на циментова замазка без хидроизолация върху покривната плоча на пристройка към жилищната сграда и

- по 2 500 лв. на всеки един от ищците, представляващи обезщетение за неимуществени вреди от невъзможността Ш. да ползват собственото си жилище, намиращо се на първия жилищен етаж от жилищната сграда, находяща се в [населено място], [улица] от факта, че са принудени да живеят в крайно лоши условия, стрес и притеснения във връзка с воденото дело между страните, в резултат на незаконно строителство, извършено от ответницата през 2007 г. върху покрива на жилището на ищците, изразяващо се в изграждане на метални колони за парапет и тента, както и нарушение на замазката на покрива на жилището на ищците, както и в резултат на неправомерни действия на ответницата през 2018 г. върху покрива на жилището ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: I-во отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?