Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Бонка ДечеваКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Анотация

Въпрос

Поради констатирана очевидна неправилност на извода на въззивната инстанция че имотите са придобити в режим на СИО, защото не е опровергана презумпцията за съвместен принос, а декларацията за избор на режим на разделност има действие само за напред. По въпроса за действието на декларацията за избор на режим на разделност от съпрузи по заварен брак се констатира прилагане на чл. 33 СК във вр. с пар. 4, ал. 2 СК в противоположен смисъл?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 22 ноември две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
БОНКА ДЕЧЕВА, ВАНЯ АТАНАСОВА

изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА гр. дело №******година

Производство по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от Е. Х. Ш. против решение №******г. по гр. д.№******г. на Окръжен съд-Търговище, с което е потвърдено решение №******г., по гр. д.№******г. на Районен съд-Търговище в частта му относно квотите. С потвърденото решение е допусната съдебна делба между касаторката, ищецът К. И. Ш. и ответника П. И. Ш. при равни права - по 1/3 ид. ч. на следните недвижими имоти: 1/. ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №............ с площ от 745 кв. м., находящ се в м. С., общ. Т., заедно с построената в него вилна сграда с идентификатор №............., с площ от 44 кв. м., и селскостопанска сграда с идентификатор №............., с площ от 33 кв. м.; 2/. АПАРТАМЕНТ с идентификатор............., с площ от 91.83 кв. м., находящ се в [населено място], [улица], вх. Б, ет. 4, ап. 17, построен в сграда..........., ведно с 4,58 кв. м. идеални части от земята, върху която е построена жилищната сграда; 3/. АПАРТАМЕНТ с идентификатор................, с площ от 56.80 кв. м., находящ се в [населено място], [улица], ет. 2, ап. З-В, в сграда с идентификатор.............., заедно с мазе с площ от 4,70 кв. м., от земята, върху която е построена жилищната сграда, и 4/. ГАРАЖ с идентификатор №..............., с площ от 17.17 кв. м., находящ се в [населено място], [улица], ет. 1, гараж 26, в сграда с идентификатор................., заедно с прилежащите идеални части от общите части на сградата, дворното място и правото на строеж. Касационната жалба се отнася само за двата апартамента и гаража.

В касационната жалба се навеждат оплаквания за нарушения на закона на материалния закон – СК относно това дали избраният режим на разделност действа за напред, като при това действие ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: I-во отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 3 ГПК

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?