Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Бонка ДечеваКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

са неотносими към крайния резултат, не е налице противоречие със съдебната практика, не е обосновано основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК и не се констатира очевидна неправилност поради противоречие с процесуалните правила, относими към формиране на вътрешното убеждение.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 06 декември две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

ВАНЯ АТАНАСОВА

изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

гр. дело №******година

Производство по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от М. А. Д. против решение №******г. по гр. д. №******г. на Бургаски окръжен съд, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д.№******г. на Р.-П.. С последното е отхвърлен отрицателният установителен иск, предявен от касаторката да се признае за установено, че ответницата Т. Б. П. не е собственик на самостоятелен обект с идентификатор............. по КК на [населено място] с предназначение гараж в сграда с площ 23,30 кв. м. и прилежащи части – складови помещения с площ 19,80 кв. м., находящ се в [населено място], [улица]. Решението е постановено при участието на третите лица на страната на ответницата Ф. Г. С. и А. Щ. С.

В касационната жалба се навеждат доводи за недопустимост и неправилност на обжалваното решение поради противоречие с материалния закон – ЗКИР, ЗУТ, нарушение на процесуаните правила при обсъждане на доказателствата и формиране на изводи от тях и за необоснованост.

В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК е наведено основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1, т. 3 и чл. 280, ал. 2, предл. второ и 3 ГПК. Твърди се противоречие с практиката на ВКС – цитирани решения. Формулирани са четири въпроса, за които не е посочено основание за допускане. Касаторката се е позовала и на основанията по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК като счита, че следва да бъде допуснат касационен контрол за точното прилагане на закона и за развитието на правото. Очевидна неправилност се твърди и обоснована с грубо нарушение на процесуалните правила, относими към изграждане на вътрешното убеждение на съда.

Ответницата Т. Б. П. оспорва жалбата и допускането до касация, тъй като съдът се е произнесъл по петитума на исковата молба, формулираните въпроси са неотносими към крайния резултат, не е налице противоречие със съдебната практика, не е обосновано основанието по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК и не се констатира очевидна неправилност поради противоречие ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: I-во отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?