Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Боян ЦоневКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

1) предприетите изпълнителни действия след настъпване на перемпцията по изпълнителното дело, имат ли за последица прекъсване на давността на вземанията; 2) само искането за предприемане на изпълнително действие, без същото да е предприето, прекъсва ли давността; и 3) от кой момент поражда действие отмяната на ППВС №3/18.11.1980 г., извършена с т. 10 ТР №2/26.06.2015 г. на ОСГТК на ВКС, и прилага ли се последното за вземания по изпълнително дело, което е образувано преди приемането му.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и седми октомври през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по касационна жалба на ищцата Н. П. З. срещу решение №******г., допълнено в частта за разноските с определение №******г., постановени по възз. гр. дело №******г. на Благоевградския окръжен съд (БОС). С обжалваното въззивно решение, като е потвърдено първоинстанционното решение №******г. по гр. дело №1271/2019 г. на Гоцеделчевския районен съд (ГРС), е отхвърлен, предявеният от жалбоподателката срещу „Макроадванс“ АД, отрицателен установителен иск за признаване за установено, че жалбоподателката-ищца не дължи на ответното дружество, поради погасяване по давност, сумите по заповед №2086/24.06.2010 г. за незабавно изпълнение на парично задължение по ч. гр. дело №828/2010 г. на ГРС, въз основа на която е издаден изпълнителен лист от 24.06.2010 г., а именно: сумата 15 108.70 лв. – главница по договор за кредит, сумата 14 331.97 лв. – законна лихва върху главницата за периода 22.06.2010 г. - 08.10.2019 г., сумата 638.40 лв. – договорна лихва за периода 30.10.2009 г. - 14.03.2010 г., сумата 3.65 лв. – държавна такса и сумата 300 лв. – адвокатско възнаграждение; в тежест на жалбоподателката са възложени разноските по делото.

Касационната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това лице срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение. В жалбата се излагат оплаквания и доводи за неправилност на същото, поради нарушение на материалния и процесуалния закон – касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК на жалбоподателката Н. З., като общи основания за допускане на касационното обжалване по чл. 280, ал. 1 ГПК, са формулирани следните правни въпроси: 1) предприетите изпълнителни действия след настъпване на перемпцията по изпълнителното дело, имат ли за последица прекъсване на давността ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: IV-то отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?