Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Иванка АнгеловаКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

се твърди противоречие между изводите, до които е достигнала въззивната инстанция, с Решение №189 от 04.07.2012 г. по т. д. №634/2010 г. на ВКС, II т. о., Решение №11723 от 05.08.2019 г. по адм. д. №4468/2019 на ВАС и Определение №26/21.01.2010 г. по т. д. №815/2009 г. на ВКС, I т. о.;

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, ІІ отделение, в закрито заседание на седми декември, две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

ИВАНКА АНГЕЛОВА

като разгледа докладваното от съдия Ангелова т. д. №******год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „Дженерали застраховане АД, чрез процесуален представител, против Решение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено Решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски градски съд, в частта, с която „Дженерали застраховане АД е осъдено да заплати на М. Т. Т. на основание чл. 432, ал. 1 КЗ, сумата от 64 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди, изразили се в преживени болки и страдания от телесни повреди, както и сумата от 3 025.60 лв. – обезщетение за имуществени вреди, получени в резултат на осъществило се на 28.04.2017г. ПТП по вина на водача Б. Т. Х., по време на действие на застрахователен договор за застраховка „Гражданска отговорност”, ведно със законната лихва върху сумите, считано от 02.11.2017г. до окончателното изплащане.

В касационната жалба се поддържа, че атакуваното въззивно решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост – основания за касационно обжалване по чл. 281, т. 3 ГПК. Касаторът излага доводи за несъобразяване от въззивния състав със задължителните разрешения, дадени с ППВС №4/68 г. по приложението на чл. 52 ЗЗД относно справедливия размер на обезщетението за неимуществени вреди, което да репарира претърпените от ищцата болки и страдания. Намира присъденото обезщетение за прекомерно завишено, доколкото въззивната инстанция не е взела предвид съществения принос на пострадалата при реализирането на ПТП. Несъгласие се изразява и с потвърдителния диспозитив на въззивния съд, касаещ размера на присъденото от първата инстанция обезщетение за имуществени вреди, обосновано с твърдението, че Софийският апелативен съд не е изложил мотиви в тази насока.

Допускането на касационното обжалване основава на наличието на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1, т. 3 и ал. 2, предл. трето ГПК. В изложението по чл. 284, ал. 3, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: II-ро отделение, Търговска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?