Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Дияна ЦеневаКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в закрито заседание, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

ВАНЯ АТАНАСОВА

разгледа докладваното от съдията Д. Ценева ч. гр. д. №******г. по описа на ВКС, І г. о. и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 274, ал. 2 вр. с чл. 248 ГПК.

Образувано е по частна жалба, подадена от адв. Пл. П. като пълномощник на Ю. Ц. Р. срещу определение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд в частта, с която е оставено без уважение искането му за присъждане на разноски, които се дължат за първата инстанция, както и в частта, с която жалбоподателят е осъден да заплати на адв. С. Б. разноски за адвокатско възнаграждение за първата инстанция.

В частната жалба са изложени оплаквания за неправилност на обжалваното определение и се иска неговата отмяна.

В писмен отговор на частната жалба ответната страна Г. Е. Н. изразява становище, че същата е недопустима, тъй като не отговаря на изискванията на чл. 260 и чл. 261 ГПК. В допълнителен писмен отговор изразява становище, че същата е неоснователна, тъй като дължимите на страните разноски са правилно определени от въззивния съд.

Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, за да се произнесе, взе предвид следното:

С решение №******г. по гр. д. №******г. на Софийски градски съд е отхвърлен предявеният от Г. Е. Н. против Ю. Ц. Р. иск с правно основание чл. 45 ЗЗД за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди от непозволено увреждане в размер на 66 000 лв. Със същото решение съдът е осъдил Г. Е. Н. да заплати на ответника Р. разноски по делото за първата инстанция в размер на 2 660 лв., от които за адвокатско възнаграждение, намалено по реда на чл. 78, ал. 5 ГПК, в размер на 2 510 лв., и разноски за депозит на вещо лице в размер на 150 лв.

С въззивно решение №948 от 09.08.2021 г. по в. гр. д. №932/2021 г. на Софийски апелативен съд е отменено решението на Софийски градски съд в частта, в частта, с която предявеният от Г. Е. Н. против Ю. Ц. Р. иск е отхвърлен до размера на сумата от 20 000 лв., както и в частта, с която Е. Н. е осъден да заплати на Ю. Р. разноски за разликата над 2300 лв. Постановено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 2 ГПК

Отделение/Колегия: I-во отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?