Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Владимир Йорданов


Анотация

Въпрос

Допустимо ли е препращане по 272 ГПК когато първоинстанционният съд не е обсъдил всички доказателства и не се е произнесъл по всички доводи на въззивните жалбоподатели, за който е прието, че е обуславящ и както твърдят жалбоподателите е разрешен в противоречие с приетото в отговор на правен въпрос с решение № 94 /28.03.2014 г. по гр.д. № 2623 /2013 г. на ВКС, ІV г.о,, постановено по реда на чл. 290 ГПК, че съгласно разпоредбата на чл. 272 ГПК, когато намери първоинстанционното решение за правилно и го потвърди, въззивният съд може да препрати към мотивите на първоинстанционното решение, като същевременно отговори на всички оплаквания и доводи във въззивната жалба в качеството си на инстанция по съществото на спора ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в съдебно заседание на седемнадесети февруари две хиляди и шестнадесета година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Бранислава Павлова

ЧЛЕНОВЕ:

Теодора Гроздева, Владимир Йорданов

при участието на секретаря Анета Иванова, разгледа докладваното от съдия Йорданов гр. дело N 5052//2015 г.:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Е. Н. К. – Д. и Д. П. Д. срещу въззивно решение №******г. по гр. д. №******г. на Пловдивски окръжен съд, г. о., в частта, с която е потвърдено решение №******г. по гр. д. №******г. на Пловдивския районен съд, с което са отхвърлени техните искове, предявени като насрещни, срещу З. Д. Ф. с правно основание чл. 72, ал. 2 и чл. 74, ал. 1 или 2 ЗС за обезщетение за обогатяване от построеното в размер на 11 850 лева – увеличената в резултат от надстрояването стойност на 1/3 от тавана на сградата, евентуално в размер на 19 010 лева - увеличената в резултат от надстрояването стойност на 1/ 3 от всички общи части на сградата.

В останалата част решението не е допуснато до касационно обжалване и е влязло в сила.

Касационно обжалване в посочената част на решението

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация