Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Евгений Стайков


Анотация

Въпрос

Обективните и субективни предели на правния спор, в рамките на който съдът дължи произнасяне съгласно чл. 2 ГПК, се очертават от ищеца с исковата молба. Спорното материално право, предмет на защита с иска, се индивидуализира чрез обстоятелствената част и петитума на исковата молба. Наведените в обстоятелствената част на молбата фактически твърдения и формулираният във връзка с тях петитум са определящи за вида и за правната квалификация на предявения иск, по който съдът трябва да се произнесе с решението си, за да разреши въведения от ищеца спор.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в публичното съдебно заседание на двадесет и трети март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Бонка Йонкова

ЧЛЕНОВЕ:

Евгений Стайков, Галина Иванова

при секретаря Александра Ковачева изслуша докладваното от съдия Евгений Стайков т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на [фирма]- [населено място], срещу въззивно решение №******г., постановено по в. т. д.№******г. по описа на Великотърновски апелативен съд, с което е отменено изцяло решение №******г., постановено по т. д.№******г. по описа на Великотърновски окръжен съд и с което е отхвърлен поради изтекла погасителна давност иска на [фирма] срещу [фирма] – [населено място], с правно основание чл. 79, ал. 1 ЗЗД, във вр. с чл. 82 ЗЗД за сумата 20 039.56лв., както е отхвърлен иска за присъждане на сумата 9 147.98 лв. – лихва за забава върху главницата, считано от 6.10.2008г. до 6.11.2009г. и с което въззивно решение са присъдени разноски в полза на ответното дружество в размер на 2 343.75лв.

В касационната жалба на [фирма], подадена чрез адвокат Н. И., се

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация