Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Бойка Стоилова


Анотация

Въпрос

До колко свободата на договаряне може да преодолее противоречието с добрите нрави?
Към кой момент се преценява възникването на договорна обвързаност и респективно валидността на договарянето при предварителния договор – към момента на сключването му или към момента на обявяването му за окончателен?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, състав на Четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на седми декември две хиляди и петнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БОЙКА СТОИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:

МИМИ ФУРНАДЖИЕВА, ВЕЛИСЛАВ ПАВКОВ

при участието на секретаря Цветанка Найденова, изслуша докладваното от съдия Б. Стоилова гр. дело №******г. и приема следното:

Производството е по чл. 290 ГПК и следв.  по касационната жалба на адвокат Ат. Т. като процесуален представител на Т. Т. Г. от [населено място] срещу решението на Бургаския апелативен съд от 17. ХІ.2014г. по гр. д.№******г. Жалба съдържа оплаквания за необоснованост и незаконосъобразност. Иска се отмяна на въззивното решение и отхвърляне на предявения иск. Претендират се и разноски.

Ответницата по касационната жалба М. Н. П. от [населено място] в отговора си по реда на чл. 287, ал. 1 ГПК чрез адвокат Н. Р. е заела становище за нейната неоснователност. Претендира разноски.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на решението на Бургаския апелативен съд от 17. ХІ.2014г. по въпросите до колко свободата на договаряне може да преодолее противоречието с добрите нрави” и „към кой момент се преценява възникването на договорна обвързаност и респективно валидността на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация