Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Бранислава Павлова


Анотация

Въпрос

Допустимо ли е първоинстанционно решение, с което в производство за делба на имущество, представляващо прекратена съпружеска имуществена общност е разгледана, предявена по реда на чл. 346 ГПК претенция за присъждане на вземания на бившия съпруг – солидарен длъжник по договор за банков кредит, предоставен на другия съпруг не за общите нужди на семейството, който кредит е обезпечен от банката кредитор с наложена тежест върху имущество в режим на прекратена съпружеска имуществена общност, предмет на делбата?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Първо гражданско отделение в съдебно заседание на седемнадесети февруари две хиляди и шестнадесета година в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

БРАНИСЛАВА ПАВЛОВА

ЧЛЕНОВЕ:

ТЕОДОРА ГРОЗДЕВА, ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

при участието на секретаря Анета Иванова, като разгледа докладваното от съдията Бранислава Павлова гражданско дело N 4628/2015 г. по описа на Първо гражданско отделение, за да се произнесе съобрази:

Производството е по чл. 290 ГПК и сл..

А. К. Л. чрез процесуалния пълномощник адв. Хр. Т. е обжалвала въззивното решение на Плевенския окръжен съд №******г. по гр. д.№******г. в частта, в която е обезсилено на основание чл. 270, ал. 3 изр. 2 ГПК решение №******г. по гр. д. 967/2013 г. на Плевенския районен съд, с което е осъден Е. К. А. да заплати на А. К. Л. сумата от 7 270.19 лв., представляваща половината от стойността на изплатените погасителни вноски за периода м. март 2010 г. - м. септември 2014 год. по сключения между „Р. /България/” ЕАД [населено място], Е. К. А., А. К. Л. и [фирма]

[населено място] договор за банков кредит от 02.04.2008 год.

Ответникът Е. К. А. не е подал отговор на жалбата.

Касационната жалба е приета за допустима

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация