Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

докладвано от съдия Гълъбина ГенчеваКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и втори декември две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

като разгледа докладваното от съдия Генчева ч. гр. д. №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2, вр. чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК.

С разпореждане №******г. по ч. в. гр. д. №******г. на Великотърновския апелативен съд е върната частна касационна жалба вх. №******г. /неточно посочена като жалба вх. №******г./ на А. И. Т. срещу определение №305/21.07.2022 г. по същото дело. Прието е, че в дадения от съда едноседмичен срок не е внесена дължимата по частната жалба държавна такса в размер на 15 лв. по сметка на ВКС.

Частна жалба срещу това преграждащо разпореждане е подадена А. И. Т..

Жалбоподателят твърди, че съобщението за внасяне на държавна такса от 15 лв. по сметка на ВКС не му е било връчено лично, а на трето лице, което не може да си спомни да е получавало такова съобщение, нито му го е предало. Затова неправилно е била върната неговата частна касационна жалба.

Върховният касационен съд, състав на първо гражданско отделение, приема следното:

Частната жалба е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

А. И. Т. е подал частна касационна жалба срещу определение №305/21.07.2022 г. по в. ч. гр. д. №227/2022 г. на Великотърновския апелативен съд. С разпореждане №201/20.09.2022 г. по същото дело апелативният съд му е дал указание да внесе по сметка на ВКС държавна такса в размер на 15 лв. и да представи още 9 бр. преписи от частната жалба за връчване на другите страни. Съобщението е изпратено на посочения от жалбоподателя адрес в гр. В. Т., [улица], вх. Б, ет. 4, ап.11. Това съобщение се е върнало в цялост с данни от лицето В. Г., че А. живее в чужбина, а съобщенията се получават от майка му в [населено място]. На 28.08.2022 г. съобщението до А. Т. за отстраняване нередовности на частната му касационна жалба е връчено на неговата майка Л. Т. на адрес [населено място], ул. 18-та, №7, [община].

При тези данни следва да се приеме, че обжалваното в настоящото производство разпореждане №224/12.10.2022 г. по ч. в. гр. д. №277/2022 г. на Великотърновския апелативен съд е неправилно. Апелативният съд не е съобразил, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 2 ГПК

Отделение/Колегия: I-во отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?