Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022

докладвано от Наталия ХвърчилковаКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, I-во отделение, в закрито заседание на двадесет и втори декември две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател: Маргарита Соколова

Членове: Светлана Калинова

Гълъбина Генчева

като изслуша докладваното от съдията Соколова ч. гр. д. №******г., и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 274, ал. 2, изр. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба, подадена от Б. Д. Б. срещу определение №******г. по гр. д. №******г. на Върховния касационен съд на РБ, II-ро г. о., с което в производство по чл. 307 ГПК е оставена без разглеждане молба вх. №******г. за отмяна на влязло в сила решение №******г. по в. гр. д. №25/2019 г. на Пловдивския окръжен съд, с което е потвърдено решение №3744/07.11.2018 г. по гр. д. №6443/2018 г. на Пловдивския районен съд.

За да постанови обжалваното определение, съставът на ВКС, II-ро г. о., е приел, позовавайки се на разрешението, дадено в т. 10 на ТР №7/31.07.2017 г. по тълк. д. №7/2014 г. на ОСГТК на ВКС, че молбата за отмяна не отговаря на изискването за редовност, тъй като на първо място се основава на оплаквания за неправилност на атакуваното решение, които могат да бъдат предмет на разгреждане само при въззивно или касационно обжалване, но не и в производството по чл. 303-309 ГПК. На второ място съдът е посочил, че заявеното от молителя сочи на основанието за отмяна по чл. 303, ал. 1, т. 2 ГПК, съгласно която се изисква по надлежния съдебен ред да е установена неистинност на документ, на свидетелски показания или заключение на вещо лице, които да са обусловили изхода на спора, или престъпно действие на страната, на нейния представител, на член от състава на съда или на връчител във връзка с решаването на делото. Посочил е, че под установяване по надлежния съдебен ред се има предвид да е налице влязла в сила осъдителна присъда или спозразумение по наказателно дело или решение по чл. 124, ал. 5 ГПК за случаите, когато наказателно производство не може да бъде образувано. Установяване по този ред на неистинността на заключението на изслушано по делото вещо лице или престъпно действие на член на състава на съдилищата, разгледали делото, каквито са наведените в случая твърдения, не само не е удостоверено, но дори не се и твърди - молителят свързва поддържаното отменително основание с постановление на Върховната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: I-во отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?