Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Емануела Балевска


Анотация

Въпрос

За условията , при които може да се признае за валидна , сключена сделка на основание Наредба за търговете от 1992 година от ответника, с предмет част от спорния недвижим имот , без наличен договор и за допустимостта да се приеме, че доказването на факта на липсата на сделка / като отрицателен факт/ е в тежест ищеца , претендиращ собствеността, а не в тежест на ответната страна , която твърди наличието на такава сделка с вещно-правен ефект.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, второ отделение на гражданската колегия, в ОТКРИТО съдебно заседание на четвърти април две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

ЧЛЕНОВЕ:

СНЕЖАНКА НИКОЛОВА, ГЕРГАНА НИКОВА

при участието на секретаря Теодора Иванова изслуша докладваното от съдията БАЛЕВСКА гр. дело №******година и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по чл. 290 ГПК - чл. 293 ГПК.

Община С. представлявана Кмета д-р И. И., чрез процесуалния представител ст. юрк. М. М. обжалва и иска да се отмени въззивно Решение Nо 163 от 19.08.2015 година по гр. възз. д. Nо 200/2015 год. на ОС- Габрово. С касационната жалба поддържа, че обжалваното решение е неправилно като необосновано, релевирайки конкретни доводи за неправилно приложение на закона- Наредбата за търговете, приета с ПМС 105/15.06.1992 год. , неточно тълкуване на доказателствата по делото. Иска се отмяна на обжалваното решение и постановяване на нов, с което да бъде уважен иска, претендират се разноски по делото.

Касационно обжалване е допуснато по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по въпроса за условията, при които може да се признае за валидна, сключена сделка на основание Наредба за търговете от 1992 година

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация