Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Тотка Калчева


Анотация

Въпрос

Допустимо ли е, при допуснато касационно обжалване по реда на чл.280 ГПК поради съмнение за нищожност на въззивно решение, този порок, водещ до нищожност, да бъде саниран от въззивния съд чрез производство по чл.247 ГПК?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, І отделение, в публично заседание на двадесет и първи март през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Тотка Калчева

ЧЛЕНОВЕ:

Вероника Николова, Кристияна Генковска

при секретаря Петя Кръстева, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на [фирма], - А. С. С., [населено място] срещу решение №******г., постановено по т. д.№******г. от Софийския апелативен съд, с което е потвърдено решение №******г. по т. д.№******г. на Благоевградския окръжен съд за признаване за установено по отношение на [фирма], [населено място] съществуването на вземане срещу касатора за сумата от 75285.15 евро по запис на заповед от 28.02.08г.

С определение №495/24.06.15г. по т. д.№3027/2014 г. ВКС допусна касационно обжалване за служебна проверка на евентуалната нищожност на обжалваното въззивно решение с оглед на състава, постановил обжалвания съдебен акт.

След допускане на касационното обжалване с решение №1799/10.08.15г. по т. д.№3227/2013 г. Софийският апелативен съд допусна поправка на очевидна фактическа грешка в решение №1249/11.06.14г., като в титулната част на решението при изписване на докладчика по делото вместо докладваното от

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация