Определение №****/**.**.2017 по дело №****/2016

докладвано от съдия Боян Цонев


Анотация

Въпрос

Чия е доказателствената тежест за установяване (не)законосъобразността на наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ – на работодателя, който следва да докаже наличието на твърдяното нарушение на трудовата дисциплина, или на работника/служителя, на когото е наложено това наказание?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на седми април през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СВЕТЛА ЦАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

като разгледа докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Й. А. А. срещу решение №******г., постановено по въззивно гр. дело №******г. на Софийския градски съд (СГС). С обжалваното въззивно решение е отменено – в обжалваните пред въззивния съд части, решение №******г. по гр. дело №******г. на Софийския районен съд, и са отхвърлени, предявените от жалбоподателя срещу [фирма], искове с правни основания чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ, чл. 128 КТ и чл. 86, ал. 1 ЗЗД за признаване за незаконно и отмяна на дисциплинарното уволнение на касатора-ищец, извършено със заповед №29/03.07.2014 г. на управителя на ответното дружество; за заплащане на сумата 3 275.27 лв. – неизплатено трудово възнаграждение за периода месец септември 2013 г. - месец юли 2014 г., ведно със законната лихва, считано от 25.07.2014 г. до окончателното плащане; и за заплащане на сумата

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения за допускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация