Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ІV гражданско отделение, в закрито заседание на девети ноември две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

АНЕЛИЯ ЦАНОВА

като разгледа докладваното от съдия ЦАНОВА ч. гр. д. №******г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба на „Изи Финанс“ ЕООД срещу разпореждане №******г. на ОС- Смолян, постановено по в. ч. гр. д. №******г., с което е върната касационната му жалба с вх. №******г. Твърди, че разпореждането е неправилно, тъй като съдът не е отчел значимостта на наведените пороци и тяхното значение за правилното правоприлагане, като се е позовал на формални основания, и иска да бъде отменено.

ВКС, състав на ІV гражданско отделение, след като обсъди доводите на частния жалбоподател и доказателствата по делото, намира следното:

Частната жалба е допустима, като подадена от лице с правен интерес, в законноустановеният срок, срещу подлежащ на обжалване валиден и допустим съдебен акт.

Разгледана по същество, частната жалба е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Производството е образувано по подадена А. С. Ю. искова молба срещу „Изи Финанс“ ЕООД за обявяване за нищожна на клаузата на чл. 3, ал. 2 от договор за предоставяне на кредит №******г.

С решение №36/21.03.22г., постановено по гр. д. №287/2021 г., РС- Мадан е прогласил за нищожна клаузата на чл. 3, ал. 2 от договор за предоставяне на кредит №325923/26.01.2021г., предвиждаща заплащане на неустойка в размер на 1402,92лв. за неизпълнение на договорно задължение за предоставяне на обезпечение, като противоречаща на добрите нрави, с присъждане на разноски.

С решение №222/30.06.2022г., постановено по в. гр. д. №155/2022 г., ОС- Смолян е потвърдил решение №36/21.03.22г. на РС- Мадан по гр. д. №287/2021 г.

С обжалваното разпореждане, ОС-Смолян е приел, че с оглед цената на предявения иск, касационната жалба следва да бъде върната на основание чл. 286, ал. 1, т. 3 във вр. чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК, доколкото постановеният въззивен съдебен акт не подлежи на касационен контрол.

Обжалваното разпореждане е правилно.

Съобразно императивна разпоредба на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК, не подлежат на касационно обжалване решенията по въззивни дела с цена на иска до 5 000 лв. за гражданските дела. В случая се иска прогласяване на нищожност на договорна клауза за заплащане на неустойка в размер на 1402,92лв. при изискуем праг за касационно обжалване на въззивното решение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари