Решение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

докладвано от съдия Емилия Донкова


Анотация

Въпрос

Когато владението на единия от съпрузите – съвладелци е прекъснато с предявяване на иск за собственост, това обстоятелство рефлектира ли върху владението на другия съпруг и съответно върху течението на срока на придобивната давност в негова полза?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, Второ отделение, в съдебно заседание на дванадесети април през две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател:

Камелия Маринова

Членове:

Веселка Марева, Емилия Донкова

при секретаря Теодора Иванова, като изслуша докладваното от съдията Донкова гр. д. №******/2021 [/aam]******г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК и сл..

История на спора

С определение №****** [/aam]******г. е допуснато касационно обжалване на въззивно решение №******г. по в. гр. д. №****** [/aam]******г. по описа на Софийски апелативен съд. В касационната жалба се поддържа, че въззивното решение е неправилно като постановено при нарушение на материалния закон, поради което се моли за неговата отмяна и постановяване на касационно решение по съществото на спора, с което да се уважат положителните установителни искове за собственост.

Ищците М. А. Р. и Д. М. Р.-В. са починали в хода на въззивното производство, като на тяхно място са конституирани наследниците им по закон - касатори в настоящото производство. Касаторите М. М. Р.-Б., П. Н. В., Д. Л. В., Х. П. В. и Н. П. В. искат обжалваният съдебен акт да бъде отменен като неправилен

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2021
    Когато владението на единия от съпрузите – съвладелци е прекъснато с предявяване на иск за собственост, това обстоятелство рефлектира ли върху владението на другия съпруг и съответно върху течението на срока на придобивната давност в негова полза?
  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Предявяването на иск за собственост против един от съпрузите прекъсва ли владението, съответно придобивната давност и за другия съпруг в хипотеза като настоящата, когато съпрузите са получили владението въз основа на правна сделка, за която се твърди, че не е породила вещно-прехвърлителен ефект?

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация