Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на трети ноември през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

Десислава Попколева

като разгледа докладваното от съдия Попколева ч. гр. дело 4039 по описа за 2022 год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба на П. И. П. против определение №******г. на Върховния касационен съд, Трето гражданско отделение, постановено по ч. гр. д. №******г., с което е потвърдено разпореждане №******г. по ч. гр. д.№******г. на ВКС, Четвърто гражданско отделение за връщане на частна жалба с вх.№******г, подадена от настоящия жалбоподател.

В жалбата се поддържа, че обжалвания съдебен акт е неправилен, като са изложени единствено доводи за неправилност на определението от 21.01.2022 г. на ВКС по ч. гр. д. №4273/2021 г., с което не е допуснато касационно обжалване на определение №266/03.06.2021 г. по в. ч. гр. д. №200/2021 г. на Апелативен съд Велико Търново. С оглед изложените съображение, се иска отмяна на обжалваното определение.

Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение приема, че частната жалба е недопустима, тъй като е насочена срещу съдебен акт на Върховния касационен съд, който не подлежи на обжалване. Съобразно чл. 274, ал. 2, изр. 2 ГПК на обжалване пред друг тричленен състав на ВКС подлежат само определенията, постановени от тричленен състав на ВКС, които преграждат по-нататъшното развитие на делото, както и тези, за които това е посочено изрично в закона. В случая с определение №206/01.06.2022 г. по ч. гр. д. по ч. гр. д. №1222/2022 г. на Върховния касационен съд, Трето гражданско отделение е потвърдено разпореждане на друг състав на ВКС, с което е върната частна жалба на П. И. П., насочена срещу неподлежащо на обжалване определение, постановено в производство по чл. 274, ал. 3 ГПК. Така постановеното по реда на чл. 274, ал. 2, изр. 2 ГПК потвърдително определение на ВКС от 01.06.2022 г. по ч. гр. д. №1222/2022 г., не подлежи на последващо обжалване, т. е. възможността за инстанционен контрол е изчерпана, тъй като обжалване пред друг тричленен състав на ВКС в ГПК не е предвидено. Ето защо, депозираната частната жалба срещу потвърдителното определение на ВКС, постановено в производство по чл. 274, ал. 2, изр. 2 ГПК, следва да бъде оставена без разглеждане.

Воден от изложеното ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари