Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и седми октомври, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

Председател: EМИЛ ТОМОВ

Членове: ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 307, ал. 1 ГПК.

Образувано е по молба на Г. Г. В. за отмяна на влязло в сила определение №******г. по в. гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд (САС), с което е отменено разпореждане №******г. по гр. д. №******г. на Софийски градски съд (СГС), и е обезсилен издаденият в полза на жалбоподателя срещу,, Уникредит Булбанк" АД обратен изпълнителен лист, с който банката е осъдена да заплати на Г. Г. В. сумата 42 631. 51 лева на основание чл. 417 ГПК.

Осъществена е процедурата за връчване на преписи, като в срока по чл. 306, ал. 3 ГПК ответникът по молбата за отмяна - Уникредит Булбанк" АД подава писмен отговор, в който поддържа становище за нейната недопустимост, а евентуално – за нейната неоснователност.

Върховният касационен съд, в настоящия състав на Трето гражданско отделение, при проверката за допустимостта на молбата за отмяна с оглед изложените в нея съображения, намира следното:

В молбата за отмяна, Г. Г. В. се позовава на основанието по чл. 303, ал. 1, т. 4 ГПК с мотивите, че САС е постановил определение без да зачита силата на пресъдено нещо на влязло в сила решение по гр. д. №16540/2018 г. на СГС, с което е отхвърлен предявеният от,, Уникредит Булбанк" АД срещу молителя иск с правно основание чл. 422 ГПК.

С процесното определение е отменено разпореждане на СГС, с което съдът е разпоредил издаването на обратен изпълнителен лист в полза Г. Г. В. срещу,, Уникредит Булбанк" АД за сумата от 42 631. 51 лева, от които 38 806,70 лева – главница; 668. 34 лева - законна лихва за периода от 23.05.2018 г. до 24.07.2018 г.; 1225,35 лева -неолихвяеми вземания и 1 931.12 лева - съдебни разноски, събрана по изпълнителен лист от 07.06.2018 г. от СРС по издадена заповед за незабавно изпълнение по чл. 417 ГПК по гр. дело №32756/2018 г. на CPC.

Съгласно т. 2 на Постановление №2/29.IX.1977 г. по гр. д. №1/1977 г. на Пленума на ВС на отмяна подлежат само актове, които се ползват със сила на пресъдено нещо. В този смисъл ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари