Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт:
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и пети октомври през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа, докладваното от съдия М. Христова ч. гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба, подадена П. Д. С., с юридическа правоспособност, срещу определение №******г. постановено по ч. г. д.№******г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено разпореждане №******г. по ч. г. д.№******г. на Софийски градски съд за връщане на подадената от касатора частна жалба вх.№28258/19.11.2021г. против решение от 11.10.2021г. по ч. г. д.№12058/2021г. на Софийски градски съд.

Жалбоподателят твърди, че обжалвания съдебен акт е неправилен поради нарушение на материалния закон, постановен при съществени нарушения на съдопроизводствените правила и при нарушаване правото му на защита.

Препис от жалбата не подлежи на връчване по реда на чл. 276 ГПК.

Съставът на Върховен касационен съд намира, че частната жалба е подадена в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК от легитимирана страна и редовна, като е приложено изложение на касационните основания, но е недопустима, като подадена срещу акт изключен от касационен контрол.

Атакуваното определение е постановено по дело с предмет жалба срещу действия на държавен съдебен изпълнител при Софийски районен съд по изп. д.№20201110402436, по реда на чл. 435 ГПК.

Съгласно задължителните указания, дадени в т. 2 ТР №3/12.07.2005 г. на ОСГТК на ВКС, функционално компетентен да разгледа частните жалби срещу определенията за прекратяване на производството пред окръжния съд по обжалване действията на съдебния изпълнител е съответният апелативен съд, съгласно чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК, чието определение е окончателно. Така даденото разрешение е относимо и към разпорежданията за връщане на жалбите подадени срещу влезлите в сила съдебни актове, постановени по реда на чл. 435 ГПК.

Предвид изложеното и по аргумент от чл. 274, ал. 4 ГПК вр. чл. 437, ал. 4 ГПК, не подлежат на касационно обжалване определенията, постановени по тези дела, независимо дали попадат в обхвата на определенията по чл. 274, ал. 1 ГПК. Определението на апелативния съд, с което се потвърждава преграждащото разпореждане на Софийски градски съд в производство по обжалване на действия на съдебен изпълнител не подлежи на касационен контрол и е влязло в сила от момента на обявяването му.

С оглед на горното, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари