Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Златка Русева


Анотация

Въпрос

Относно приложението на член 29 ЗН и алгоритъма,който се следва,съгласно посочената задължителна практика на ВКС,при начина на изчисляване и определяне наличието или не на накърняване на запазената част от наследството.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в съдебно заседание на 02.03.2016 две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ:

ЗЛАТКА РУСЕВА, ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

при участието на секретаря ЗОЯ ЯКИМОВА

изслуша докладваното от председателя (съдията) ЗЛАТКА РУСЕВА

дело №******година

Производството е по член 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба вх.№******г., подадена от Л. Д. Н., чрез пълномощника му адвокат Е. П., против решение №******г. на Пловдивски окръжен съд, въззивно гражданско отделение-Х състав, постановено по гр. д.№******г. по описа на същия съд, с което се потвърждава решение №******г. по гр. д.№405/2012г. по описа на Районен съд [населено място] за отхвърляне иска с правно основание член 30 ЗН, предявен от Л. Д. Н. от [населено място], против С. Д. Н., за възстановяване на запазените му части от наследството на общия наследодател Н. Л. Н., починала на 21.01.2000г. и намаляване на завещателното разпореждане по отношение на апартамент с административен адрес [населено място], [улица],№6, ет. 2, ап.№2, извършено със завещание от 24.12.1993г., до размера необходим за попълване на принадлежащата на ищеца Л. Д. Н. запазена част -1/3 идеална част, като неоснователен и недоказан.

В касационната жалба се правят оплаквания, че

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Следва ли съдът при установяване на точния размер на накърняване на запазените части на наследниците с право на запазена част да приспадне всички дарения, направени от наследодателя в тяхна полза?
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Следва ли стойността на свободното имущество, което не е предмет на общи или частни завещателни разпореждания или дарения и от което наследниците получават части съобразно права им по закон, да бъде взета предвид, за да се прецени дали е налице накърняване на запазената част по чл. 29 ЗН и ако…
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2019
    Следва ли съдът при установяване на точния размер на накърняване на запазените части на наследниците с право на запазена част да приспадне всички дарения, направени от наследодателя в тяхна полза?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решение по (предстои добавяне)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация