Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Пламен Стоев


Анотация

Въпрос

С разпоредбата на чл. 6, ал. 2 ГПК законодателят е определил, че „предметът на делото и обемът на дължимата защита“ се определя от страните, т.е. недопустимо е съдът по свой почин да променя било то параметрите на предмета на правния спор, било то обема и вида на търсената защита. Произнасяне по искане, което не е заявено или е различно от заявеното обуславя процесуална недопустимост на обжалваното решение.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в съдебно заседание на втори март през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ:

ЗЛАТКА РУСЕВА, ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

при участието на секретаря Зоя Якимова изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. дело №******година и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 - 293 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на М. И. К. от [населено място] срещу въззивно решение №******г., постановено по в. гр. д. №******г. на Добричкия окръжен съд, поправено с решение №******г., с оплаквания за недопустимост и неправилност поради нарушение на материалния закон и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 2 и т. 3 ГПК.

С решение №******г. по гр. д. №3926/2012 г. на Добричкия районен съд е извършена съдебна делба на недвижими имоти по реда на чл. 353 ГПК като в дял на съделителя И. П. К. са поставени вилна сграда, гараж и стопанска постройка на обща стойност

25 045 лв., а в дял на съделителя М. И. К. – апартамент и гараж на обща стойност 46 300 лв., като вторият съделител е осъден да заплати на първия

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация