Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Анна Ненова


Анотация

Въпрос

е компетентен ли е съдът по обуславящи въпроси. Касаторът излага, че въззивното решение е в противоречие с решение №99/27.10.2020г. по гр. д. №4691/2019г. на ВКС, ГК, І г. о., според което съгласно разпоредбата на чл. 17, ал. 1 ГПК съдът е оправомощен да се произнесе по всички въпроси, които имат значение за решаване на делото, т. е. по всички правоотношения, което са преюдициални спрямо спорното право.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение, 5 състав, в закрито заседание на единадесети май две хиляди двадесет и трета година, в състав:

Председател: Росица Божилова

Членове: Ивайло Младенов

Анна Ненова

като разгледа докладваното от съдията докладчик Анна Ненова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на „СК-13 Финанс“ АД срещу решение №******г. по в. т. д. №******г. на Апелативен съд – София, с което е потвърдено решение №******г. по т. д. н. №******г. на Софийски градски съд за отхвърляне като неоснователна на подадената от касатора, кредитор с приети вземания, молба вх. №367569 от 06.12.2021г. за възобновяване на производството по несъстоятелност на длъжника „Здравец Инженеринг ЕООД (заличен търговец), на основание чл. 744, ал. 1, т. 2 ТЗ.

Оплакванията на касатора „СК-13 Финанс“ АД са, че въззивното решение е недопустимо, тъй като съдът е разгледал хипотеза по чл. 17, ал. 2 ГПК и не е разгледал заявеното спорно право по чл. 17, ал. 1 ГПК, а е приел, че не е компетентен по обуславящи въпроси. Нарушен е принципът, че предметът на делото и дължимата защита се определят от

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 288 ГПК за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация