Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Елена Арнаучкова


Анотация

Въпрос

произтича от липсата на общата предпоставка по чл. 280, ал. 1 ГПК. По тях въззивният съд не се е произнесъл в смисъла, вложен от частния касатор. Въззивният съд не е обсъждал дали заповедният съд е бил длъжен да измени или отмени разпореждането за даване на указания на заявителя за предявяване на иск по чл. 422 ГПК. Не е формирана воля и за правния интерес на заявителя да обжалва обезсилването на заповедта за изпълнение, поради неизпълнение на дадените указания за предявяване на иск по чл. 422 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Търговска колегия, I т. о., в закрито заседание на 16 май, през две хиляди и двадесет и трета година, в състав:

Председател: Елеонора Чаначева

Членове: Васил Христакиев

Елена Арнаучкова

след

като изслуша докладваното от съдия Арнаучкова ч. т. д.№******г. и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 2 ГПК.

Образувано е по подадената чрез пълномощник адв. Д. М. частна касационна жалба на ищеца „Юробанк България“ АД срещу определение №******г. по възз. ч. гр. д.№******г. на АС - Велико Търново. С него е потвърдено определение №******г. по гр. д.№******г. на ОС - Плевен, с което е оставена без уважение молбата на „Юробанк България“ АД за допълване в частта за разноските на постановеното по делото решение №242/07.06.2022г. чрез присъждане на направените от него разноски.

В частната касационна жалба са въведени доводи за процесуална незаконосъобразност на обжалваното определение - основание за касационно обжалване по чл. 281, т. 3, предл. второ ГПК. Частният касатор счита, че следва да му бъдат присъдени направените разноски при прекратяване на делото, тъй като той не следва да носи отговорност за незаконосъобразните процесуални действия на заповедния съд и на исковия съд

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.