Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2015

докладвано от съдия Добрила Василева


Анотация

Въпрос

Относно формиране на наследствената маса, оценката на извършените дарения, както и по въпроса за приложението на чл. 36, ал. 2 ЗН, а също и за задължението на въззивния съд да приложи императивни правни норми, съгласно приетото в т.1 от ТР № 1/ 2013 г. на ОСГТК на ВКС.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение в съдебно заседание на единадесети февруари две хиляди и шестнадесета година в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ДОБРИЛА ВАСИЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

МАРГАРИТА СОКОЛОВА, ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

с участието на секретаря Емилия Петрова изслуша докладваното от съдията Д. Василева гр. дело №******г. и за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

С определение №******г. е допуснато касационно обжалване на решение №******г. по гр. д.№******г. на Кюстендилски окръжен съд, постановено в производство по чл. 30 ЗН.

С обжалваното решение е прието, че с ½ ид. ч. от извършеното в полза на Х. Д. дарение на първи етаж от жилищна сграда в [населено място] е накърнена запазената част на ищцата М. Д. К. от наследството на нейната майка П. В. З.. На основание чл. 36, ал. 2 ЗН дареният имот е върнат в наследството, а Х. Д. З. / респ. неговите наследници, т. к. същият е починал/, са обезщетени парично.

Касационното обжалване е допуснато по въпросите относно формиране на наследствената маса, оценката на извършените дарения, както и по въпроса за приложението на чл. 36, ал. 2 ЗН, а също и за задължението на въззивния съд да приложи

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    При предявен иск за намаляване на дарение за възстановяване на запазената част, какъв е предмета на доказване и как следва да се разпредели доказателствената тежест с ясни и точни указанията до страните, и за задълженията на въззивната инстанция да поправи допуснатите процесуални нарушения от първата инстанция във връзка с това.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация