Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от Върховен касационен съд


Анотация

Въпрос

се твърди наличието на хипотезата на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК. В допълнение жалбоподателят се позовава и на очевидна неправилност на обжалваното определение в частта, засягаща уведомяването, съгласно чл. 280, ал. 2 ГПК.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Търговска колегия, състав на Второ търговско отделение, в закрито заседание на единадесети май две хиляди и двадесет и трета година, в състав:

Председател: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

Членове: БОНКА ЙОНКОВА

ИВО ДИМИТРОВ

изслуша докладваното от съдия Димитров ч. т. д. №******г. и за да се произнесе взе предвид:

Производството е по реда на чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба от „Бааде ООД, [населено място], чрез процесуалния му представител адвокат А. С., срещу определение №******г. по в. ч. т. д.№******г. на Пловдивски апелативен съд. С атакуваното определение се потвърждава първоинстанционното определение №******г. по т. д.№******г. на Старозагорски окръжен съд, с което поради направено възражение за валидна арбитражна клауза производството по делото се прекратява поради неподведомственост на спора пред Старозагорски окръжен съд.

Оплакванията на жалбоподателя са за неправилност и незаконосъобразност на обжалвания съдебен акт, като се претендира отмяната му. На първо място се твърди, че първоинстанционният и въззивният съд неправилно са приели, че процедурата за връчване на преписи по отношение на подадената искова молба не е изпълнена надлежно, което е довело и до неправилния правен извод, че отговорът на исковата молба, с който се въвежда възражението за

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.