Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2023

докладвано от съдия Мадлена Желева


Анотация

Въпрос

„Погасява ли се по право вземане за съдебни разноски по висящо гражданско или търговско дело, заварено от производството по несъстоятелността, когато вземането е възникнало отпреди откриването на производството по несъстоятелност, но не е прието и е включено в неприетите вземания, като не е подадено възражение в срока по чл. 690 ТЗ, респективно – когато възражението не е уважено и не е подаден иск по чл. 694 ТЗ?“. Твърди, че поставеният въпрос е от значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на десети април две хиляди двадесет и трета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

като разгледа докладваното от съдия Желева ч. т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на „Инженерконсулт“ ООД /н./, [населено място] срещу определение №******г. по ч. гр. д. №******г. на Софийски апелативен съд, ТО, 11 състав, с което след отмяна на определение от 3.10.2022 г. по т. д. №******г. на Софийски градски съд, ТО, VІ-16 състав е допълнено определение от 29.07.2022 г. по т. д. №******г. на СГС в частта за разноските като „Инженерконсулт“ ООД /н./ е осъдено да заплати на „Инвестбанк“ АД направените по делото разноски в размер на 63 000 лв. с ДДС.

Частният касатор поддържа, че обжалваното определение е недопустимо, евентуално – неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. Излага оплаквания, че въззивният съд неправилно е счел подадената молба по чл. 248 ГПК за допустима. Според жалбоподателя, се касае до разноски, извършени преди откриването на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Опр. по чл. 274 ал. 3 ГПК за недопускане, Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Навигация