Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Здравка ПървановаКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

като изслуша докладваното от съдия Първанова ч. гр. д. №******г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба вх. №******г. на „База-СС“ ЕООД /н/, представлявано от адвокат М. П., срещу определение №******г. по в. гр. д №******г. на ВКС, II г. о., с което е върната подадената от жалбоподателя касационна жалба вх. №******г. против въззивно решение №260080/11.06.2021 г. по гр. д. №652/2020 г. на Апелативен съд - Пловдив.

В частната жалба се правят оплаквания за неправилност и незаконосъобразност на обжалваното определение. Твърди се, че дружеството е обявено в несъстоятелност с решение от 10.07.2015 г. на Окръжен съд - Пловдив, като същото е писано в Търговския регистър под №20150715141046. Пред Окръжен съд-Смолян е образувано гр. д. №63/2018 г. за попълване масата на несъстоятелността. Постановеното по делото решение е обжалвано пред Апелативен съд - Пловдив, като решението на въззивния съд е допуснато до касационно обжалване с определение по гр. д. №3587/2021 г. на ВКС, II г. о. На „База-СС“ ЕООД /н/ е указано да внесе държавна такса за разглеждане на касационната жалба по същество. Жалбоподателят твърди, че не дължи внасяне предварително на посочената държавна такса, тъй като е обявен в несъстоятелност.

Върховният касационен съд, състав на Второ гражданско отделение намира следното:

Частната жалба е подадена в срока по чл. 275 ГПК, от надлежна страна и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт съгласно чл. 274, ал. 2 ГПК, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, частната жалба е основателна.

С обжалваното определение е прието, че на 25.07.2022 г. касаторът е получил указанията на касационната инстанция за внасяне на дължима за разглеждането на делото държавна такса. Той не е представил доказателства за заплащането й в предоставения едноседмичен срок. Жалбата е нередовна, поради което следва да бъде върната на касатора, а образуваното по нея производство да бъде прекратено.

По делото се установява, че касаторът е търговско дружество, обявено в несъстоятелност с решение от 10.07.2015 г. на Окръжен съд – Пловдив. Дружеството е ищец по паричен иск за осъждане на ответника Сдружение Туристическо дружество „Карлък“ да му заплати сумата 968 729,78 лева, представляваща вземане за извършени подобрения в недвижим имот, както и сумата от 295 314,05 лева – обезщетение за забава, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 2 ГПК

Отделение/Колегия: II-ро отделение, Гражданска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?