Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от съдия Галина ИвановаКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито съдебно заседание на двадесети декември през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

ГАЛИНА ИВАНОВА

като изслуша докладваното от съдия Галина Иванова ч. т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2, изр. 2 ГПК.

С. С. Й., в качеството си на наследник на С. Й. М. и Д. С. М., лично и като наследник на С. Й. М., последната чрез адвокат Н. К., обжалват определение №******г. по т. д. 1879/2020 г., по описа на Върховния касационен съд, Второ търговско отделение, в частта, с която насрещната касационна жалба на Д. С. М. и С. Й. М. е оставена без разглеждане.

Излагат съображения, че са предявили искове за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на сина им Д. С. Й., настъпила в пътно-транспортно произшествие, като исковете им са насочени срещу застрахователя по риска „Гражданска отговорност“ на виновния за настъпване на произшествието водач на автомобил. Сочат, че изрично обжалват приетия процент съпричиняване в размер на 50 % в обжалваното решение, като искането им било за присъждане на по 10 000 лв, допълнително, на всеки от първоначалните ищци. Била налице отделна насрещна касационна жалба, с която се иска промяна в процента на съпричиняване на пострадалия от 50 % на 40 %. Това било изцяло видно в обстоятелствата на насрещната касационна жалба.

Правят сравнение, че имало предявен иск и от Т. Г. И., който бил относно същото правоотношение и претендирала обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на Д. С. Й.. По иска на тази ищца било прието съпричиняване в размер на 40 %. Считат, че е несправедливо да има различен процент на съпричиняване по исковете на различните легитимирани лица да получат обезщетение за причинените им неимуществени вреди от смъртта на Д. Й., причинена в пътно-транспортно произшествие.

Излагат съображения за приетите доказателства по двете дела.

Също така излагат съображения по същество на спора. Считат, че следва да илюстрират правния въпрос относно съпричиняването със следния пример: „при взрив на самолет, ако касетка била поставена на място на пътническа седалка, която била застрахована, щяло да се установи, че независимо от това е щял да загине пътникът и не бил известен процентът на съпричиняване, но вероятно щял да бъде колкото искат 40 %.“

Молят ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 2 ГПК

Отделение/Колегия: II-ро отделение, Търговска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?