Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Борислав Белазелков


Анотация

Въпрос

Относно допустимостта на изменението на иска и за възможността за посочване на нови факти и обстоятелства в случай на връщане на делото от ВКС за отстраняване на констатирана нередовност на исковата молба. Относно правното значение на изправността на страните по договора, както и за отговорността им при неизпълнение по причина, за която не отговарят, при неговото едностранно разваляне.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение в публично заседание на девети ноември две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Борислав Белазелков

ЧЛЕНОВЕ:

Борис Илиев, Димитър Димитров

при участието на секретаря Р. Пенкова като разгледа докладваното от съдията Б. Белазелков гр. д. №******година, за да се произнесе, взе пред вид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Допуснато е касационното обжалване на решение №******гр. д. №******говорността на длъжника при неизпълнение по причина, за която не отговаря.

По поставения процесуалноправен въпрос Върховният касационен съд намира, че при обезсилване на въззивното решение поради нередовност на исковата молба, при новото разглеждане на делото от въззивния съд, след отстраняването на нередовностите на исковата молба, както ищецът, така и ответникът могат да сочат нови доказателства само във връзка с отстранената нередовност. Това обаче не засяга възможността страните да сочат нови доказателства съгласно чл. 266, ал. 3 ГПК, които са пропуснали да посочат поради непълноти или грешки в доклада на първоинстанционния съд.

По поставения материалноправен въпрос Върховният касационен съд намира, че длъжникът отговаря за последиците от своето неизпълнение, когато не е положил

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК, чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация