Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Любка Андонова


Анотация

Въпрос

Обжалваното решение е недопустимо,тъй като е постановено по недопустим иск.Наличието на правен интерес е абсолютна процесуална предпоставка за допустимост на иска.В разглеждания случай за ищцата е отпаднал правния интерес от търсената с иска по чл. 26, ал. 1 ЗЗД защита при влязло в сила определение за прекратяване на производството по ревандикационния иск, защото при успешен изход на спора решението не би могло да доведе по промяна в имуществената сфера на ищцата.Същата не би могла да претендира връщането на даденото по атакуваната сделка от [фирма] като последица от уважаването на иска по чл. 26 ЗЗД,след като се е отказала от правото си на собственост върху имота и е признала права на приобретателя по последната придобивна сделка [фирма].

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ГК,ІV г. о. в открито заседание на осемнадесети октомври през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА, ЛЮБКА АНДОНОВА

при секретаря Ванюша Стоилова и в присъствието на прокурора.................... като изслуша докладваното от съдията Светла Бояджиева гр. дело №******год. за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от [фирма], представлявано от изп. директор Х. Х. чрез адв. В. П. срещу решение №******г. по в. гр. дело №******г. на Варненския апелативен съд. С него е потвърдено решение №******г. по гр. дело №******г. на Варненския окръжен съд в частта му, с която се прогласява на основание чл. 26, ал. 1, предл. трето ЗЗД вр. чл. 40 ЗЗД нищожността на договор за продажба на недвижим имот, обективиран в нот. акт / /, рег./№/, дело /№/ на нотариус О. Ш., рег./№/, сключен на 9.11.2009г., поради накърняване на добрите нрави, изразяващо се в договоряне от пълномощник на прехвърлителя и приобретателя във вреда на първия упълномощител предвид уговорената по-ниска от пазарната цена на

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация