Определение №****/**.**.2014 по дело №****/2014

докладвано от съдия Емануела Балевска


Анотация

Въпрос

За приложимостта на ТР 3/2009 год. на ОСГК на ВКС в хипотезите, когато исковата молба е вписана и след това страната ищец е променила обема на търсената защита и страните по делото, касае ли се до нередовност на променената искова молба и неизпълнените указанията на съда за ново вписване могат ли да се квалифицират като основание за прекратяване на исковото производство на основание чл. 129 ал.3 ГПК?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховен касационен съд, състав на второ отделение на гражданската колегия, в закрито съдебно заседание на четиринадесети юли две хиляди и четиринадесета година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КРАСИМИР ВЛАХОВ

ЧЛЕНОВЕ:

ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА, СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

При участието на секретаря разгледа докладваното от съдията БАЛЕВСКА ч. гр. д.Nо 3201/2014 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 3, т. 1 ГПК.

История на спора

М. И. М. от [населено място], [община]

чрез адв. А. П. обжалва и иска отмени Определение Nо 912 от 14.12.2013 год. по ч. гр. д. Nо 977/2013 година на ОС- Пазарджик, с което е потвърдено Определение No 483 от 31.07.2013 год. по ч. гр. д.No 1081/2012 год. на РС-Пещера за прекратяване на исковото производство по чл. 129, ал. 3 ГПК.

Поддържа се, че обжалваното прекратително определение е неправилно, поради неправилно интерпретиране на фактите в рамките на заявения иск по чл. 26, ал. 2 ЗЗД във вр. с чл. 170 ЗЗД и незаконосъобразност на дадените указания относно нередовността на исковата молба - ново вписване след уточнение обема на търсената Защита и страни по делото.

Касационен въпрос

С изложение към частната

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

  • Тълкувателно решение №****/**.**.2009 по дело №****/2009
    Съставлява ли вписването на исковата молба , съобразно разпоредбата на чл. 114, ал. 1 ЗС изискване за редовността ѝ, неизпълнението на което обуславя приложението на чл. 129, ал. 3 ГПК /чл. 100, ал. 2 ГПК /отм.//?

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2020
    Подлежи ли на повторно вписване поправената искова молба в резултат на изменения на обема на заявеното право или страните по иска?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения по чл. 288 ГПК, Предстои добавяне (допуска/недопуска)

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне, чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация