Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Боян Цонев


Анотация

Въпрос

Несъбирането от ЧСИ на авансово дължимата такса от взискателя, а събирането ѝ направо от длъжника, съставлява осъществено от обективна страна дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 67 ЗЧСИ, като в зависимост от конкретните обстоятелства следва да се преценява дали то е и виновно извършено от ЧСИ. За да действа правомерно, поначало ЧСИ е длъжен да извърши поисканото от взискателя изпълнително действие, едва след като последният вече е внесъл дължимата за него авансова такса. За да не увреди интересите на взискателя, обаче, ЧСИ е длъжен да предприеме извършването на поисканото изпълнително действие и в случаите, когато взискателят все още не е внесъл дължимата за него авансова такса, ако това изпълнително действие не търпи отлагане. Такива нетъпрящи отлагане изпълнителни действия по принцип, са имащите и обезпечителна за принудителното изпълнение функция действия, сред които е и запорът върху вземане на длъжника. Поради това, ЧСИ е длъжен да изпрати запорното съобщение на третото задължено лице веднага след подаването на молбата на взискателя за налагането на запора (ако са налице и останалите необходими предпоставки за това, например – известен е адресът на третото задължено лице); а за да избегне дисциплинарната отговорност по чл. 67 ЗЧСИ, едновременно с това ЧСИ е длъжен да предприеме и действията по събирането на авансовата такса, като изпрати на взискателя съобщение по чл. 129, ал. 2 ГПК, във вр. с чл. 426, ал. 3 ГПК – да представи в едноседмичен срок документ за внасянето на дължимата авансова такса.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на шести октомври през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СВЕТЛА ЦАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

АЛБЕНА БОНЕВА, БОЯН ЦОНЕВ

при участието на секретаря Стефка Тодорова, като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 73 ЗЧСИ.

Образувано е по жалба на частен съдебен изпълнител (ЧСИ) М. Н. П. с рег. №******г., постановено по дисциплинарно дело №******г. на Дисциплинарната комисия на К..... (ДК на КЧСИ). Решението е обжалвано в частта, с която на жалбоподателя е наложено, на основание чл. 68, ал. 1, т. 2 ЗЧСИ, дисциплинарно наказание глоба в размер 5 000 лв. за нарушение на чл. 80 ЗЧСИ и чл. 29 ЗЧСИ и т. 29 ТТР ЗЧСИ, изразяващо се в това, че са наложени запори върху всички банкови сметки на длъжник (неточно посочен в решението като жалбоподател“) на територията на страната, с изключение на [фирма], без взискателят да е заплатил дължимите авансови такси по т. 9 ТТР ЗЧСИ.

Жалбата е подадена в срок от процесуално легитимирано за това лице и е процесуално допустима. В нея се излагат оплаквания

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация