Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Анна Баева


Анотация

Въпрос

Относно действителната правна квалификация на договор за застраховка, сключен със застраховател от превозвач, с предмет на застраховката отговорността на превозвача за вреди от липса или повреда на стоката, нанесени от превозвача на трети лица, при осъществяване на търговската му дейност по превоз на стоки по занятие.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в съдебно заседание на двадесет и втори февруари две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РОСИЦА КОВАЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА, АННА БАЕВА

при секретаря София Симеонова, като изслуша докладваното от съдия Анна Баева т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на А. Н. Б. като [фирма], представлявана от адв. Градинарски и адв. А., срещу решение №******г. по т. д. №******г. на Софийски апелативен съд, ГО, 9 състав, с което е потвърдено решение от 01.08.2013г. по т. д. №******г. на СГС, ТО, VI – 12 състав и А. Н. Б. като [фирма] е осъдена да заплати на ЗД [фирма] направените пред въззивната инстанция разноски в размер на 1 504,45 лева. С потвърденото първоинстанционно решение са отхвърлени предявените от А. Н. Б. като [фирма] против „Застрахователно дружество [фирма] искове с правно основание чл. 229 КЗ за заплащане на сумите: 17 403,95 лева – обезщетение за вреди от частична липса на стоки; 10 308,23 лева – лихва за забава върху сумата за периода 14.05.2007г. – 22.02.2012г.; 1938,13 лева

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация