Решение №****/**.**.2017 по дело №****/2016

докладвано от съдия Маргарита Георгиева


Анотация

Въпрос

Относно необходимостта от съответствие между действителния принос на пострадалия за настъпване на трудовата злополука при допусната от него груба небрежност по смисъла на чл. 201, ал. 2 КТ и определения от съда процент на съпричиняване на вредоносния резултат.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Четвърто гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и първи септември през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ:

МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ЕРИК ВАСИЛЕВ

при участието на секретаря Аврора Караджова и прокурора, като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело №******година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПКчл. 293 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на [фирма] – [населено място], представлявано от адв. Е. П., срещу въззивно решение №******г., постановено по възз. гр. д.№******г. на Окръжен съд- Стара Загора, с което е потвърдено решение №******г. по гр. д.№******г. на РС – Стара Загора. С първоинстанционното решение касаторът е осъден да заплати на Г. Д. К. обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от трудова злополука, в размер на сумата 3 000 лева със законната лихва от датата на увреждането, като искът за разликата до предявения размер от 15 000 лева е отхвърлен.

В касационната жалба са изложени доводи, че въззивното решение е постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон и е необосновано.

Ответникът по жалбата – Г. Д. К., представляван от

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Следва ли да има съответствие между действителния принос на пострадалия за настъпване на вреди от трудова злополука при допусната от него груба небрежност по смисъла на чл. 201, ал. 2 КТ и определения от съда процент на съпричиняване на вредоносния резултат?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация