Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Марио Първанов


Анотация

Въпрос

След като нередовността на исковата молба не е свързана с конституирането на страните и не са налице пороци, даващи основание за обезсилване и на двете решения и връщане на делото на първоинстанционния съд, то обвалваното въззивно решение трябва да се обезсили и делото да се върне за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд. В правомощията на въззивния съд е да остави без движение отново нередовната искова молба и даде указания на ищците да конкретизират петитума си по отношение на обстоятелствата, на които се основават исковете. Евентуалното уточнение (или липсата на такова) е определящо за последващите му процесуални действия.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в съдебно заседание на двадесет и първи септември, две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

МАРИО ПЪРВАНОВ

Членове:

МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ЕРИК ВАСИЛЕВ

при секретаря Аврора Караджова изслуша докладваното от съдията Марио Първанов гр. дело №******г.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на К. Т. К. и Т. К. К., двамата от [населено място], подадена от назначения им служебен адвокат Г. М., срещу въззивно решение №******г. по гр. дело №******г. на Пловдивския апелативен съд. С него е потвърдено решение №******г. по гр. дело №******г. на Пловдивския окръжен съд в частта, с която е отхвърлен предявеният от К. Т. К. срещу В. П. П. иск за прогласяване за нищожен поради липса на съгласие от страна на продавача на договор за покупко-продажба, сключен с н. а. №., т. ., н. д. №. на нотариус С. З., в частта с която К. Т. К., представляван от пълномощника му В. П. П., упълномощен с пълномощно с рег. №11536/21.11.2008 г., е продал на В. П. П. своята 1/3 ид.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 281 т. 2 ГПК

Навигация