Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Борислав Белазелков


Анотация

Въпрос

За възможността да бъде учредено право на строеж върху недвижим имот за железопътен коловоз.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение в публично заседание на двадесет и първи септември две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

Борислав Белазелков

ЧЛЕНОВЕ:

Борис Илиев, Димитър Димитров

при участието на секретаря Р. П. като разгледа докладваното от съдията Б. Белазелков гр. д. №******година, за да се произнесе, взе пред вид следното:

Производство по чл. 290 ГПК.

Допуснато е касационното обжалване на решение №******гр. д. №******гр. д. №209/2015, с което са отхвърлени предявените искове за имуществени вреди по чл. 49 ЗЗД и за заплащане на лихви по чл. 86 ЗЗД. Обжалването е допуснато поради значението на материалноправния въпрос за възможността да бъде учредено право на строеж върху недвижим имот за железопътен коловоз.

По поставения правен въпрос Върховният касационен съд намира, че страните са свободни да определят съдържанието на договора, като са ограничени единствено от повелителните норми на закона и на добрите нрави. Уредената в чл. 9 ЗЗД договорна свобода позволява съществуването на т. нар. ненаименовани договори, насрещните права и задължения по които не са уредени в закона.

В материята на вещното

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Налице ли е връзка между обедняването и обогатяването като елемент от фактическия състав на неоснователното обогатяване по чл. 59 ЗЗД в случаите, когато собственикът на поземлен имот е учредил на ответника право да изгради съоръжение в неговия имот?
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация