Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2014

докладвано от съдия Дария Проданова


Анотация

Въпрос

При договор за финансов лизинг до кой момент лизингополучателят носи риска от погиване на вещта? Поемането на задължение от страна на лизингодателя да застрахова лизинговата вещ за срока на действие на договора за финансов лизинг, дерогира ли отговорността на лизингополучателя по чл.343 ТЗ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, І т. о. в публичното заседание на осми февруари през две хиляди и шестнадесета година в състав:

Председател:

Дария Проданова

Членове:

Емил Марков, Ирина Петрова

при участието на секретаря Елеонора Стоянова, като изслуша докладваното от съдията Проданова т. д. №******год. за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационните жалби на [фирма] и Т. Д. Г. и на [фирма] срещу Решение №******год. по гр. д.№******год. на Варненския апелативен съд с което, произнасяйки се по въззивните жалби и на двете страни по спора, съставът на ВнАС е потвърдил Решение №******год. постановено по т. д.№******год. на Добричкия окръжен съд.

С касационната жалба на [фирма] и Т. Д. Г. се обжалва решението в частта с която искът е приет за основателен. Въведено е основанието по чл. 281, т. 3 ГПК – неправилност на въззивния акт поради необоснованост и допуснати нарушения на процесуалния закон.

С касационната жалба на [фирма] се обжалва решение в частта с която ВнАС е приел за неоснователен иска за установяване дължимост на вземането за неустойка по чл. 30, ал. 1, б. в от договора.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 3 ГПК

Навигация