Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Геновева Николаева


Анотация

Въпрос

Право на какъв по размер допълнителен платен годишен отпуск за работа при ненормиран работен ден по чл. 83, ал. 1, т. 3 З. има ищецът и съответно – какъв размер на парично обезщетение, при проявено бездействие с власт и липса на издадена заповед на Председателя на Д. по чл. 3, ал. 3 П., и следва ли при законоустановен в З. размер на този вид отпуск, при горепосочената хипотеза, да се прилагат общите разпоредби на Кодекса на труда /КТ/?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в открито заседание на двадесет и седми октомври, две хиляди и шестнадесета година, в състав:

Председател: ЕМИЛ ТОМОВ

Членове: Д. ДРАГНЕВ

Г. НИКОЛАЕВА

при секретаря Росица Иванова, като разгледа докладваното от съдия Н. гр. дело №******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК. Образувано е по касационна жалба на ищеца Ч. Г. М. срещу решение №******г. по гр. дело №******г. на Софийски градски съд /СГС/, ІІ-Г въззивен състав, в частта му, в която е потвърдено решение №******г. по гр. дело №******г. на Софийски районен съд, 71 състав, с което е отхвърлен главният иск на касатора с правно основание чл. 83, ал. 4, предл. второ, вр. с чл. 83, ал. 1, т. 3, вр. с чл. 82, ал. 6 Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ /З./ за разликата над сумата 3 698.16 лв. до сумата 10 631. 99 лв., съставляваща обезщетение за неизползван допълнителен платен годишен отпуск за работа при ненормиран работен ден, за периода: 01.01.2008г. – 10.10.2013г., ведно със законната лихва от подаване

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2019
    Относно възможността правата на допълнителен платен отпуск за положен извънреден труд по чл. 229, ал. 9 ЗМВР 1997 /отм./ /ал.8/ и по чл. 212, ал. 1, т. 3 ЗМВР 2006 /отм./ да се погасяват по давност поради неупражняване.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация