Решение №****/**.**.2016 по дело №****/2016

докладвано от съдия Любка Андонова


Анотация

Въпрос

При съдържаща се в договор за заем,подписан от двете страни формулировка”заемодателят предава в собственост на заемателя сумата…”следва ли да се приеме,че е налице свидетелстващо изявление на страните по договора,че сумата е предадена по смисъла на чл. 240, ал. 1 ЗЗД, като съдебният състав е счел,че е разрешен в противоречие със задължителната практика на ВКС?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ГК,ІV г. о. в открито заседание на двадесети септември през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ:

СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА, ЛЮБКА АНДОНОВА

при секретаря Ванюша Стоилова и в присъствието на прокурора.................... като изслуша докладваното от съдията Светла Бояджиева гр. дело №******год. за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена К. П. Н. чрез адв. К. М. срещу решение от 25.05.15г. по в. гр. дело №******г. на Софийски градски съд. С него е отменено решението от 11.03.14г. по гр. дело №******г. на Софийски районен съд,47 състав и вместо него е постановено друго, с което са отхвърлени предявените от същата страна срещу П. А. П. искове с правно основание чл. 422 ГПК вр. с чл. 240, ал. 1 ЗЗД и чл. 86, ал. 1 ЗЗД, да бъде признато за установено, че П. А. П. дължи на К. П. Н. сумата от 11380 лв главница, представляваща неплатено задължение по договор за заем от 15.05.10г., ведно със законната лихва върху главницата, считано от 30.08.12г. до плащането, както и сумата от

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация