Анотация

Въпрос

За задължението на съда да постанови валиден съдебен акт при спазване диспозитивното начало по отношение на решението в частта му, с която е уважен предявения иск с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ за присъждане обезщетение за неимуществени вреди от незаконно наказателно преследване.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., приема за установено следното:

С обжалваното решение въззивният съд, като е отменил частично първоинстанционното решение, е осъдил Прокуратурата на Република България да заплати на Р. Л. сума в размер на 15 000лв като обезщетение за неимуществени вреди в следствие на незаконното му обвинение за престъпление по чл. 302, т. 1 НК вр. чл. 301, ал. 2 НК, както и за престъпление по чл. 360 НК. Със същото решение е осъдена Прокуратурата на Република България да му заплати 2000 лева, представляваща обезщетение за причинените му имуществени вреди, изразяващи се в заплатен адвокатски хонорар във връзка с незаконното му обвинение. Със същото решение, като е потвърдено първоинстанционното решение, е отхвърлен иска за разликата до пълния му предявен размер от 60 000 лева за неимуществени вреди и 3000 лева имуществени вреди от незаконно наказателно преследване.

Установено е по делото, че наказателното производство против ищеца в досъдебната му фаза е образувано на 01.07.2011г. като на същата дата ищецът Р. Л. бил задържан след проведена операция от служители на отдел „Вътрешна сигурност” при МВР за установяване извършването на престъплението „подкуп” – приел дар /банкнота от 50 лв./, които не му се следват, загдето е нарушил служебните

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Решение №****/**.**.2020 по дело №****/2019
    Относно съдържанието на понятието “справедливост”, изведено в принцип при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди в разпоредбата на чл.52 ЗЗД.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация