Решение №****/**.**.2017 по дело №****/2016

докладвано от съдия Гълъбина Генчева


Анотация

Въпрос

Какви правила следва да се ръководи съдът при избора на способ за извършване на делбата, когато броят на съделителите е равен или по-малък от броя на делбените имоти ?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в открито заседание на десети ноември две хиляди и шестнадесета година, в състав:

Председател:

МАРГАРИТА СОКОЛОВА

Членове:

ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА, ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

при секретаря Емилия Петрова, като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д.№******г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Х. Ш. М. срещу решение №******г. по гр. д. №******г. на Шуменския окръжен съд, постановено във втората фаза на делбата.

Жалбоподателят поддържа, че при извършване на делбата съдът не е спазил основния принцип, произтичащ от чл. 69, ал. 2 ЗН и затвърден в съдебната практика, според който всеки от съделителите при възможност следва да получи дял в натура. В случая била налице такава възможност, а съдът неправилно постановил изнасяне на дворното място на публична продан, въпреки положителното становище по чл. 201, ал. 1 ЗУТ, че то е делимо и въпреки наличието на заповед на кмета на общината за обособяването му в два дяла, колкото са и съделителите. Делбата на това място следвало да се извърши

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2021 по дело №****/2020
    Необходимо ли е, за да се извърши делбата по реда на чл. 353 ГПК, допуснатите до делба имоти да са еднакви по вид и предназначение (еднородни)?
  • Решение №****/**.**.2021 по дело №****/2019
    1. За спазване на основния принцип на чл. 69, ал. 2 ЗН - всеки от съделителите при възможност да получи своя дял в натура. 2. За доказателствената тежест при заявено желание на съсобственика да полза съсобствения имот.
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Навигация