Решение №****/**.**.2017 по дело №****/2016

докладвано от съдия Светла Димитрова


Анотация

Въпрос

Oтносно съдържанието на понятието „справедливост”, изведено в принцип при определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди при деликт в разпоредбата на чл. 52 ЗЗД.

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати. Ако имате закупен абонамент, моля, влезте в личния си профил.

Ако все още нямате закупен абонамент, можете да се абонирате за пълен достъп до системата на "Българското прецедентно право" сега!

Текст

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД - Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и шести октомври през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

Председател:

СВЕТЛА ДИМИТРОВА

Членове:

К. ЮСТИНИЯНОВА, Е. ВАСИЛЕВ

при участието на секретаря Райна Стоименова и като изслуша докладваното от съдията Д. гр. д. №******г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 290 ГПК.

Образувано е по касационна жалба с вх. №******г. от Агенция „Пътна инфраструктура – Областно пътно управление [населено място], чрез процесуалния си представител гл. юриск. Л. Ч.-Т., против въззивно решение №******г., постановено по в. гр. д. №******г. на Варненския апелативен съд, ГО, с което като е потвърдено решение №******г. по гр. д. №19/2015 г. на Варненския окръжен съд, ГО, ХІ с-в, е осъдена Агенция „Пътна инфраструктура [населено място], чрез Областно пътно управление [населено място], да заплати на М. Г. Х. от [населено място], сумата от 55 000 лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания, преживени вследствие нанесени телесни увреждания при ПТП от 22.10.2013 г. на Автомагистрала - 2 „Х.", ведно със

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на бюлетин "Dictum Плюс" е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

Вижте абонаментните планове


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022
    Следва ли съдът при приложението на чл. 52 ЗЗД да обсъди и анализира всички конкретни обективно съществуващи обстоятелства и въз основа на комплексната им оценка да определи конкретния размер на обезщетението по справедливост? (По искове на пациент срещу „Аджибадем С. К. УМБАЛ Т.“ ЕАД за обезщетяване на неимуществени и имуществени…
Деловодни данни

Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК

Отделение/Колегия: ******

Навигация