Определение №****/**.**.2023 по дело №****/2022

докладвано от Върховен касационен съдКласификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

са:

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение, 5 състав, в закрито заседание на четиринадесети ноември две хиляди двадесет и втора година, в състав:

Председател: Росица Божилова

Членове: Ивайло Младенов

Анна Ненова

като разгледа докладваното от съдията докладчик Анна Ненова т. д. №******г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

С решение №******г. по в. т. д. №******г. на Апелативен съд – Варна е потвърдено решение №******г. по т. д. №******г. на Окръжен съд – Добрич в частта, в която „Застрахователно акционерно дружество Далл Богг: Живот и Здраве АД е осъдено да заплати на С. И. И. и К. Ц. И., на основание чл. 432, ал. 1 КЗ и чл. 86, ал. 1 ЗЗД, суми от по 14 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди от смъртта на внучката им Б. И. Д., починала при пътнотранспортно произшествие на 03.11.2018г., ведно със законната лихва, считано от 08.04.2019г. до окончателното плащане, както и като е отменено първоинстанционното решение в отхвърлителната част за разликата над 14 000 лева до 20 000 лева, застрахователното дружество е осъдено да заплати по още 6 000 лева обезщетение, ведно със законната лихва, общо обезщетения от по 20 000 лева. С въззивното решение е потвърдено решението на Окръжен съд – Добрич в отхвърлителната част - за разликата над 20 000 лева до претендираните по 30 000 лева обезщетение.

С подадена касационна жалба С. И. И. и К. Ц. И. обжалват решението на Апелативен съд – Варна, с което

е потвърдено решението на Окръжен съд – Добрич в отхвърлителната част – за разликата до претендираните от по 30 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди от всеки от тях. Касаторите намират въззивното решение в обжалваната част неправилно поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281 ГПК за неговата отмяна. Според касаторите присъдените размери на обезщетенията са силно занижени. От свидетелските показания по делото се установява по категоричен начин каква е била емоционалната връзка между тях и единствената им внучка, загинала при ПТП. Апелативният съд не е взел предвид всички обективно съществуващи обстоятелства от значение за размера на вредите, а именно претърпените болки и страдания, изградените личностни отношения, силната емоционална връзка, конкретните икономически условия в страната и нивата на застрахователно покритие към момента на смъртта на пострадалата.

Съгласно изложението на основанията за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Деловодни данни

Вид съдебен акт: Определения за недопускане, Определения по чл. 288 ГПК

Отделение/Колегия: I-во отделение, Търговска колегия

Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Пособия
Добавете в Бележника
Forgot Your Password?